Zapchany zlew poznamy po zdecydowanie gorszym spływie wody do rur, jak i również nieprzyjemnym zapachu, który wydobywa się na zewnątrz. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób możemy zapobiegać tego typu sytuacjom.

Do najczęstszych czynności profilaktycznych zalicza się:

– unikanie wylewania do zlewu fusów od kawy, resztek po herbacie liściastej, czy też wylewania tłuszczy po smażeniu lub duszeniu mięsnych potraw.

– unikać nadmiernego stosowania środków bazujących na wodorotlenku sodu, który niestety krystalizuje osady

– systematycznie udrażniać rury, przy użyciu domowej mieszkanki. Na początku zaleca się wsypanie 3 łyżeczek sody oczyszczonej, później takiej samej ilości soli kuchennej. Ostatnim krokiem jest zalanie mieszanki octem kuchennym. Po kilkunastu minutach, należy przepłukać rury bieżącą wodą. Opary tej mikstury są szkodliwe, zatem nie należy ich wdychać.

– starać się korzystać z sitek, które zatrzymują grubsze resztki ze zmywanych talerzy i pozostałych naczyń.

Dzięki tym czynnościom, ryzyko całkowitego zatkania się rur, zostaje zmniejszona do minimum.